Duurzaamheid

Klimaatadaptatie, Energietransitie, Circulaire economie zijn hot items momenteel. Team Duurzaamheid krijgt daarom, ook in de toekomst, een steeds grotere rol. We zetten in op het verduurzamen van woningen en bedrijven en werken mee aan verschillende projecten van energie opwek tot lokale duurzame initiatieven. Bij plannen voor de openbare ruimte wordt meegedacht hoe deze zo klimaatadaptief mogelijk kunnen worden ingericht. Voor Circulaire economie zijn we een belangrijke drijfveer om het hergebruik van materialen te stimuleren.  
Daarnaast richten we ons op het creëren van bewustwording bij inwoners, ondernemers en andere betrokken partijen. Dit doen we door middel van gerichte (communicatie)campagnes, het delen van inspirerende praktijkvoorbeelden via nieuwsbrieven en social media, en het organiseren van bijeenkomsten. Ons doel is niet alleen om mensen te informeren, maar hen ook te motiveren en activeren om duurzame keuzes te maken.
Dit zetten we in bij de verschillende uitvoeringsprojecten en ook bij de beleidsstukken die voor de thema’s worden opgesteld.  
Binnen ons team is er bovendien aandacht voor het beschermen van archeologisch erfgoed. Via de Erfgoedwet geven we invulling aan de wettelijke taak van de gemeente om archeologische waarden te behouden. Op deze manier verbinden we duurzaamheid met historisch besef en dragen we bij aan een toekomstbestendige leefomgeving die ook oog heeft voor het verleden.
Met onze integrale aanpak streven we naar een groene, veerkrachtige en circulaire gemeente waar iedereen aan bijdraagt en van profiteert.

Je krijgt hier de kans om door te groeien

Nienke Aaldijk wilde een top-zakenvrouw worden. Maar tijdens haar bachelor ‘Bestuurskunde’ en master ‘Beleid, Communicatie & Organisatie’ werkte ze parttime bij Molenlanden en werd ze enthousiast over het openbaar bestuur. Na haar master kwam er een geweldige uitdaging op haar pad. Wil jij als programmasecretaris samen met de programmamanager bouwen aan de Regio Deal ‘Het Groene Hart’? Nienke twijfelde geen seconde. “Hier wil ik onderdeel van zijn!”

In een Regio Deal bundelen het Rijk en regionale partijen hun krachten om samen de brede welvaart te vergroten. De kwaliteit van leven, wonen en werken voor inwoners én ondernemers. Gemeente Molenlanden wist samen met een aantal buurgemeenten een deal binnen te halen van 18 miljoen euro.

Nienke: ‘We richten ons op drie pijlers: vitale kernen en buitengebied, toekomstbestendige landbouw en een gezond, iconisch landschap. Denk aan een toegankelijke natuur, goede voorzieningen en het versterken van de arbeidsmarkt door onderwijs en bedrijfsleven te verbinden. In onze regio zijn veel agrariërs. We gaan hen ondersteunen bij een duurzaam verdienmodel dat past bij het landschap.‘

Veel energie

Als programmasecretaris werkt Nienke intensief samen met de programmamanager.

Nienke: ‘Vanuit Molenlanden gaan we alles regelen in samenspraak met de deelnemers. We zitten nu in de ‘dealmakingsfase’. Hoe richten we de governance in? Met welke projecten gaan we starten? Wie zit in de project- en stuurgroep? Wie beheert de regiogelden? En hoe regelen we het budget dat we als gemeenten zelf moeten inbrengen? Het zijn allemaal cruciale vragen. Er is enorm veel te doen. Dat geeft mij zóveel energie.’

Overzicht

De voorbereiding draait inmiddels op volle toeren. Begin 2026 is de start van de uitvoering gepland. Vanaf dat moment heeft Nienke een spilfunctie. ‘Ik zorg dat we de grote lijnen niet uit het oog verliezen,’ legt ze uit. ‘Dat betekent dat ik overzicht bewaar over lopende projecten, zorg voor een heldere communicatie met betrokken partijen en de samenwerking soepel laat verlopen.

We moeten jaarlijks laten zien waar het geld naartoe gaat en of onze plannen opleveren wat we beloven. Iedereen is even gedreven om veel te bereiken! En dat gaan onze inwoners en ondernemers zeker merken.’ 

De droombaan van Nienke

Dit is mijn droombaan! Ik vind het geweldig dat ik in Molenlanden deze kans heb gekregen. We werken samen aan een regio waarin het prettig wonen, werken én ondernemen is. Ik ben trots dat ik daaraan mag bijdragen.

Een uitdagende loopbaan bij één werkgever

‘Op het juiste moment kwamen er kansen voorbij’, zegt Jordy Venderbos. Hij startte bij Molenlanden vanuit zijn studie Hbo-bouwkunde en is nu beleidsadviseur duurzaamheid en energietransitie. ‘Ik kon logische vervolgstappen in mijn carrière maken binnen Molenlanden.’

Jordy wilde vroeger als ambachtelijke timmerman in de voetsporen van zijn vader treden. Zijn huidige baan heeft weliswaar raakvlakken met de bouw, maar je zult hem zelden met een hamer in de hand zien. Bij Molenlanden heeft Jordy niet letterlijk, maar figuurlijk aan de weg getimmerd. Van bouw en woningtoezicht, ruimtelijke ordening, gebiedsontwikkeling naar duurzaamheid en in verschillende rollen, zoals medewerker, adviseur, projectleider en ambtelijk opdrachtgever.

‘Molenlanden biedt mij altijd nieuwe uitdagingen. Ik heb het erg naar mijn zin. Collega’s staan voor en achter elkaar. We houden ons bezig met verschillende taakvelden, maar die hebben raakvlakken. Iedereen is geïnteresseerd in het werk van de ander. We zijn één groot team. We hebben ook geen afrekencultuur. Een fout maken mag. Je kunt jezelf in alle vrijheid ontplooien en de dingen doen, waar je warm voor loopt. Als team zijn we zelf organiserend. Er is geen manager die stuurt op werk en planning. Dat organiseren we zelf en dat is uniek. We doen het écht met elkaar.’

De droombaan van Jordy

Ik ambieer niet één baan, maar een loopbaan bij een werkgever die mij ruimte geeft om te doen waar ik gelukkig van word.

Vacatures